LIGURIEN

Regionen Ligurien är en lång, palmbeströdd kuststräcka vid foten av Alperna, som slingrar sig fram längs Medelhavet mellan Frankrike och Toscana.
Här finns byar i pastell, prunkande trädgårdar, ointagliga klippor och medeltida borgar. Här diktade Evert Taube "En lekande vind i Liguriens lundar" och här ansåg Claude Monet att man borde måla med guld och ädelstenar för att göra landskapet rättvisa.
 
San Remo fick under 1800-talet sin aura av stil och elegans när förmögna ryssar och engelsmän lockades hit av den behagliga vintersolen. Ett minne från denna tid är den Ryska ortodoxa kyrkan, men under stadsrundturen stiftar du också bekantskap med Pigna, San Remos "Gamla stan". Det är en charmig kontrast till sekelskiftesvillorna skuggade av palmer vid Corso dell' Imperatrice. Här promenerar du i samma trånga gränder som Alfred Nobel och kan även göra ett intressant besök i Villa Nobel, som nu är museum.
 
Den panoramiska vägen Colle di Tenda leder in i Piemonte. En utflykt vi rekommenderar i Bacchus tecken. Distriktet Le Langhe, med de viner som härstammar härifrån tillhör Italiens bästa.
 
Ligurien Pestons hemtrakt
I Genua, Imperia och Sanremo tillverkas Liguriens världsberömda pastasås pesto. Denna tillverkas på olivoljan härifrån.